Składniki w perfumach

Podstawowe składniki, które są używane do produkcji perfum to głównie:

Ambra - przez długi czas nazywana „Czarnym morskim złotem”. Substancja z kaszalota, posiada balsamiczną woń podobną do piżma.Pełni rolę utrwalacza zapachu.

 

Anyż - olejek anyżowy jest środkiem smakowym i aromatycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym.

 

Benzoin – balsamowa żywica z tropikalnego Styrax’owego drzewa.

 

Bób tonka - owoce drzewa występującego w Brazylii i Gujanie.Zapach podobny do rumu, ciepły i słodki.

 

Bergamotka - drzewo cytrusowe należy do podgatunku pomarańczy; uprawiane w krajach śródziemnomorskich i na Kaukazie.Ze skórki owoców otrzymuje się aromatyczny olejek stosowany w przemyśle perfumeryjnym.

 

Bułgarska róża – kwiat występujący w Bułgarii.Rośnie na wysokich górskich zboczach.

 

Cedr - olejek otrzymywany z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w przemyśle perfumeryjnym.Drzewno - balsamiczny zapach.

 

Cybet - substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego cętkowanego kota z Etiopii. Pachnie ciężko i zmysłowo.Absolut z cybetu służy do utrwalania zapachów. Nadaje mu ciepłą, zmysłową woń.

 

Dębowy mech - rośnie na Półwyspie Bałkańskim, spotyka się go również we Francji i w Maroko. Zbierany jest zimą i wczesną wiosną z drzew rosnących na wybrzeżu Morza Śródziemnego.Jest dodatkiem do zapachów szyprowych.

 

Eukaliptus - wiecznie zielone drzewa i krzewy.Rośnie w Australii i na Tasmanii, nieliczne gat. na Nowej Gwinei, Timorze i Filipinach.Z liści i gałązek otrzymuje się olejki eteryczne używane w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym. Fiołek - rośnie na południu Francji i we Włoszech. Do rodziny fiołków należy ponad 800 roślin. Do produkcji zapachów używane są liście fiołka. Kwiaty mają bogaty, słodki kwiatowy zapach, natomiast liście mają ziołowy zapach z nutami ziemi.

 

Galbanum - żywica z krzewu Feruli galbaniflui rosnącego w Iranie.

 

Gardenia – biały kwiat o silnym słodkim zapachu.

 

Geranium - rośnie w Maroku, na południu Francji i Chinach.Ma podobny zapach do wody różanej, świeży kwiatowo-zielony.

 

Hiacynt – pięknie pachnące kwiaty, symbol wiosny. W perfumach dodaje słodkości i siły zapachu.

 

Irys - pochodzi z Toskanii, gdzie pola irysów rozciągają się w dolinie rzeki Arno. Wykorzystuje się jego kłącza, a nie kwiaty.Absolut z irysa jest najdroższą substancją zapachową na świecie.Kłącza irysa florenckiego dają subtelną pudrowo-kremową nutę.

 

Jaśmin - krzew lub pnącze o dużych, białych, żółtych lub różowych kwiatach. Uprawia się go w Grasse we Francji na potrzeby Guerlaina i Chanel, Egipcie, Indiach, Turcji, Maroku i Hiszpanii. Wyciągi jaśminowe są bardzo drogie.Do destylacji wykorzystuje się jego kwiaty.

 

Jałowiec - rośnie w górach obszarów tropikalnych, jak i na terenach zimnych.Występuje na półkuli północnej.W perfumach zazwyczaj wykorzystuje się owoce jałowca.Dodają przyjemny aromatyczny zapach.

Kardamon - to roślina podobna do imbiru. Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji.Po szafranie jest najdroższą rośliną korzenną świata. Nadaje perfumom nuty owocowo-korzenne.

 

Kolendra - Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego.Dodaje w perfumach korzenny zapach.

 

Kadzidło - aromatyczne żywice, pozyskiwane z niektórych gatunków kadzidłowca. Kadzidłowiec występuje jako krzew lub niskie drzewo, głównie w Etiopii i na Półwyspie Arabskim. Dodaje korzenno-palony aromat.

 

Konwalia - występuje w 3 odmianach.Intensywny, świeży zapach białych kwiatów, często jest używany w perfumach.

 

Lawenda - występuje na obszarze śródziemnomorskim od Wysp Kanaryjskich po Indie. Obejmuje ok. 30 gatunków. Z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy.

 

Magnolia - Obejmuje ok. 215 gatunków zaliczanych do 10 rodzajów. W stanie dzikim występują one w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej. W perfumach daję słodki i mocny aromat.Często łączona razem z różą, jaśminem, neroli, ylang-ylan.

 

Mandarynka – Jak wszystkie cytrusy wnosi do zapachu orzeźwienie a dodatkowo również słodkie nuty.

 

Mango – wnosi do zapachu aromatyczne, świeże , owocowe i piżmowe nuty zapachowe.

 

Mimoza - roślina, której kwiaty zbudowane są z samych pręcików. Dodaje słodki i chłodny aromat.

 

Mięta – jej zadaniem w perfumach jest orzeźwienie i schłodzenie.

 

Mirra – jeden z najstarszych zapachów na świecie.Żywica krzewu Cammiphora myrrha.Wonna substancja balsamiczna , zapach podobny do leśnego runa.

 

Narcyz - występuje w ok. 25 gatunkach, w krajach śródziemnomorskich i w Azji. Bardzo często wykorzystywany w kwiatowych zapachach perfum.Słodki, korzenno-kwiatowy zapach.

 

Neroli - olejek z kwiatów gorzkiej pomarańczy ma niezwykle relaksujący i łagodzący aromat. Występuje w większości kwiatowych perfumach.

 

Osmanthus – olejek z kwiatów drzewa Osmanthus.Egzotyczno-ciepła, kwiatowa baza zapachu, z cierpkimi nutami.

 

Paczula - pokrzywa amerykańska, bylina lub krzew. Rośnie np. na Filipinach, w Indonezji i w Chinach. Wykorzystuje się jej łodygi i liście. Ma słodki, ziołowo-ziemnym zapachu, który z upływem czasu rozwija się.

 

Pieprz - olejek z owoców czarnego pieprzu Występuje w Indiach, Chinach i Azji Południowej. Dodaje ostrości i wyostrza głębie i świeżość zapachu.

 

Piżmo - substancja otrzymywana z wydzieliny gruczołów piżmowca, stosowane w perfumerii jako składnik kompozycji zapachowych i utrwalacz zapachu.

 

Róża stulistna – najbardziej ceniona z wszystkich róży. Ma wyjątkowy aromat i występuje tylko w nielicznych perfumach ze względu na bardzo wysoką cenę.

 

Sandałowe drzewo - występuje w południowo-wschodnich Indiach. Występuje niemal w każdym zapachu. Ma słodką, żywiczno-balsamową , piżmową nutę.

 

Tuberoza - roślina pochodząca z Meksyku. Intensywny, kobiecy, słodkawy zapach.

 

Wanilia - rośnie na Madagaskarze, Komorach i Réunion. Wprowadza do zapachów balsamiczną nutę ciepła i słodką.

 

Wetiwer - korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti, w Brazylii, Anglii. Zapach korzenny o żywicznych i pudrowych akcentach.

 

Ylang-Ylang - to egzotyczny kwiat z Madagaskaru i Filipin.Kwitnący przez cały rok. Własne plantacje kwiatu kwiatów ma Guerlain na wyspie Mayotte. Olejek ylan-ylang jest obecnie jednym z ważniejszych surowców przemysłu perfumeryjnego.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel